divendres, 31 d’octubre del 2014

Panellets


Tots Sants, la Castanyada i dintre de quatre dies, senyores i senyors, Nadal. Carai, no em digueu que no passa el temps depressa! El setembre i l'octubre passen com si res, tant que costen de passar el juny i juliol quan esperes les vacances!

I altre cop celebrarem la castanyada amb màniga curta... Tant que m'agrada a mi menjar-me les castanyes calentones i encendre la llar de foc, posar els moniatos a coure al forn o a les brasses, i de postres menjar-me els panellets amb un bon vi moscatell! Doncs no! I ja no sé si és el canvi climàtic o que tots anem tant accelerats que al clima no li dóna ni temps per canviar d'estació seguint el nostre ritme! Perquè ja fa dies que som a la tardor, i encara anem ben poc tapats!

Els panellets formen  part  de la tradicional i autèntica Castanyada d'aquest país, i no pas el Halloween amb tanta bruixa, cares de carbassa, "truco o trato" i menjars terrorífics que intenten encolomar-nos amb finalitats força comercials...però per gustos, colors!

Crec que cada any, sense excepció, he preparat panellets. I això que a casa ni en poden menjar gaires, ni els entusiasmen. Però jo no perdono.

Fer la massa de panellet (el massapà) és ben senzilla i rápida. La fas i la deixes a la nevera embolicada amb film d'un dia per l'altre. Agafa consistència i es treballa millor. La resta és una mica més entretingut, però tot plegat us pot portar una hora i escaig de feina.

Aquest cop n'he fet de pinyons i ametlla, de cafè, de coco, de lemon curd i de rovell d'ou.
Vinga, us explico com ho faig!

QUÈ NECESSITEM? (per fer una safata grossa (600-700g de panellets))
  • 300 g farina d'ametlla crua mòlta
  • 300 g de sucre glaç o mòlt
  • 60 ml d'aigua
  • (opcional) 2 cullerades de patata bullida i aixafada (jo no n'he posat)
  • 1 ou
  • ratlladura de llimona
  • cafè soluble
  • 60 g de pinyons
  • 60 g de granet d'ametlla
  • coco ratllat
  • lemon curd

COM HO FEM?

El dia abans si és possible (o mínim amb 4 hores de nevera) preparem el massapà barrejant la farina, el sucre mòlt i l'aigua. L'emboliquem en un paper film i el refrigerem.
Si volem posar la patata l'afegim en aquest moment i la barregem be amb les mans (la massa condeix més, però és evident que perdem un xic de qualitat).
Partim la massa en porcions llargues que ens serviran per a dividir els gustos, preparem tots els complements i separem la clara del rovell en dos bols.

Pinyons
Fem boletes de la massa. La mida ha de ser petita (uns 15g) creixerà en arrebossar-la. La passem per la clara batuda i la posem en un bol ple de pinyons, fem una lleugera pressió tot adherint els pinyons i pintem el panellet amb rovell d'ou.
Ametlla
Fem igual que amb els pinyons però li donem forma allargada.
Rovell d'ou
Barregem el massapà amb el rovell d'ou lleugerament batut. Fem boles. Arrebossem be el panellet amb sucre glaç.
Cafè
Barregem el massapà amb 2g de cafè soluble i una culleradeta petita de rovell d'ou. Espolsem el panellet en cru amb sucre glaç.
Lemon curd
Barregem el massapà amb la pell de mitja llimona ratllada. Fem boles i apretem un dit al mig fent un petit forat. Hi posem lemon curd o melmelada de llimona.
Coco
Barregem el massapà amb coco ratllat, amb una proporció d'1/3 (una part de coco per 3 de massapà). Fem boles una mica més grans que les anteriors i donem forma de bolet invertit o de piràmide. Pintem el cap amb una mica d'ou batut.

Els enfornem tots a 200º, amb el forn preescalfat, uns 8 minuts, amb posició dalt i baix, la safata de la meitat del forn en avall i sense ventilador perquè no s'eixuguin amb excés.

Consells:
-És millor agrupar les varietats a l'hora d'enfornar: pinyons i ametlla junts. Cafè, rovell d'ou i llimona en una altra fornada. Els de coco sols.
-No us passeu de cocció que queden massa secs. És millor si voleu donar color, pintar-los be amb rovell d'ou i fer un cop de gratinador fort.
-Feu servir paper de forn i utilitzeu la safata de forn, no pas la graella.


Amb aquesta recepta participo a Memòries d'una cuinera, que aquest mes ens proposen fer panellets.

Bona castanyada!





dimecres, 22 d’octubre del 2014

Empanadilles d'espinacs frescos, formatge i cherrys



Ja tornem a ser aquí amb un repte gastroamig@s! Aquesta vegada ens hem proposat fer empanades, empanadilles, panetons i panades, digueu-li com vulgueu!

Quan faig empanadilles em transporta immediatament a la cuina de casa de fa uns quants anys. Era plat setmanal. L'àvia les feia com es fan tradicionalment les empanadilles, un farcit semblant a l'empanada gallega amb tonyina, salsa de tomàquet, ou dur, ceba sofregida i unes quantes olives verdes tallades. Tot tallat a ganivet, sense picar ni aixafar gaire en el cas de les empanadilles, però més picat, elaborat i melós per l'empanada gallega. De fet, és com jo l'entenc més clàssica, però com veureu és un plat que permet moltes variacions.

Aquesta és fàcil, tremendament fàcil i pràctica. La podeu fer amb espinacs frescos o amb rúcula, que també queda igual de bé Podeu variar els formatges, amb provolone també estan molt bones. L'única precaució és que és plat per fer i consumir al moment, no pas d'un dia per l'altre perquè perd tot el cruixent, i és part de la gràcia de la preparació.

QUÈ NECESSITEM?

  • un paquet d'obleas La Cocinera
  • 200 g de fulles d'espinacs frescos
  • 3 c/s de formatge d'untar tipus Philadelphia
  • 10 o 12 tomàquets cherrys
  • 75 g de formatge rul·lo de cabra
  • un ou batut

COM HO FEM?

Encenem el forn a 200º, dalt i baix, i si teniu amb ventilador. Tallem els espinacs frescos i els tomàquets. Barregem els dos formatges en un bol, tot formant una pasta. Omplim força les oblees. Heu de ser generosos amb la quantitat d'espinacs, ja que perden molt volum a l'hora d'enfornar-los. 
Posem els tomàquets, lleugerament salats i el formatge pel damunt. Tanquem l'oblea de base amb una altra oblea per damunt i la segellem amb una forquilla. La pintem bé amb ou batut, així evitareu que el formatge surti per les vores. 
Espolseu una mica de sèsam per damunt i les enforneu fins que les veieu daurades.

Aquí trobareu les altres opcions dels gastroamig@s. Que les gaudiu força!

Carme, de Dulces Bocados
Sílvia, de Chez Silvia